Rosia Montana, propusa pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cum s-ar putea dezvolta zona in anii ce urmeaza

Data publicarii : 08 Feb 2016

Patrimoniul din Rosia Montana se bucura incepand de vineri de recunoasterea oficiala din partea statului roman a valorii sale exceptionale. Localitatea a fost inclusa pe Lista Indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Anuntul facut public de pe pagina ministerului culturii vine dupa 6 ani de la solicitarea inaintata de societatea civila: “Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au comunicat catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea Peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial”.

“Aceasta nu este doar un imens castig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societatii civile, a miilor de oameni din tara si din strainatate care au cerut salvarea Rosiei Montane, au iesit in strada cerand sa nu fie distrusa natura si cultura in favoarea mineritului cu cianuri”, a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

Situl istoric Rosia Montana, atestat pentru prima oara pe 6 februarie 131 P.Ch., reprezinta una dintre mostenirile cele mai importante ale umanitatii. “Minele romane de la Rosia Montana reprezinta cele mai intinse si mai importante mine de aur subterane romane cunoscute in lume” se arata in studiul expertilor de la universitatile Oxford si Leicester.

Decizia Ministrului Culturii de a include Rosia Montana pe Lista Indicativa a Romaniei pentru UNESCO afirma ne-echivoc o noua viziune asupra viitorului localitatii din Apuseni. Dezvoltarea durabila a Rosiei Montana intra astfel, pentru prima data, intre prioritatile statului.

Procedural, Rosia Montana intra pe Lista Indicativa a Romaniei, urmand ca un dosar amplu sa fie intocmit pentru sustinerea candidaturii. Acest proces implica o serie intreaga de actori, de la nivel central si local, ministere, societate civila si comunitate locala, care impreuna vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric si dezvoltarea sa durabila.

Decizia finala privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial apartine UNESCO si se va lua la Paris in baza acestui dosar, care va include atat scenariul economic de revitalizare a zonei cat si cel de conservare a patrimoniului.

Sursa: PROTV