Ministrul Mircea Fechet a participat la inaugurarea lucrărilor de construcție a complexului pentru protecția urșilor

Data publicarii : 07 Jun 2024

Ministrul Mircea Fechet a participat la inaugurarea lucrărilor de construcție a complexului pentru protecția urșilor

 

Primul complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia ursului brun din România va funcționa în fondul forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt din Brașov

Ministrul Mircea Fechet, a participat la data de 22 mai, la inaugurarea lucrărilor de construcție a complexului pentru protecția urșilor realizat în cadrul proiectului derulat de MMAP în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Regia Nationala a Padurilor - Romsilva și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” - “Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”.

Centrul de reabilitare a urșilor se construiește în Valea Timișului și se va întinde pe o suprafață de 61,18 hectare aparținând municipiului Brașov și administrat de partenerul din proiect Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A. Capacitatea acestui centru va fi de aproximativ 100 de exemplare, iar aici vor fi aduși pui de urs, ursoaice cu pui și masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați, din cauza comportamentului deviant.

„România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs brun din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condițiile ca aceasta să prospere. În Munții Carpați trăiesc între 6400 și 7200 de exemplare, puțin peste 40% din populația de urși a Europei.

Prin acest proiect, în general, prin măsurile luate pentru a menţine o populaţie viguroasă de carnivore mari, inclusiv urşi, dar care protejează activităţile umane în cadrul micilor comunităţi agricole şi de vânătoare care se suprapun cu habitatele naturale ale marilor carnivore, demonstrăm că România poate deveni un exemplu la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește conservarea de urs brun” – a declarat Mircea Fechet.

Obiectivul general al proiectului este menținerea pe termen lung a actualei stări de conservare a populației de urs brun și a habitatului său. Proiectul a fost finanțat prin POIM 2014-2020, iar în prezent, implementarea continuă prin finanțare asigurată din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (PDD).

Valoarea totală a bugetului alocat realizării complexului, cu toate dotările prevăzute în cadrul proiectului, este de aproximativ 10 milioane lei sumă nerambursabilă, din care aproximativ 6.5 milioane lei pentru lucrările de construcție. Fondurile alocate realizării complexului sunt fonduri nerambursabile, din care 85% fonduri europene și 15% fonduri de la bugetul de stat.

Până în prezent, au fost achiziționate deja echipamentele care contribuie la funcționalitatea complexului: o dronă, două funiculare pentru hrănirea urșilor și o cușcă de transport. Sunt în derulare lucrările pentru branșamentul electric și construcția gardului metalic care va imprejmui terenul. Complexul va dispune de servicii medical veterinare de specialitate, precum și de un sistem de supraveghere foto-video perimetral.