Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a producerii fenomenului de poluare cu ape de mină, pe râul Bistrița

Data publicarii : 15 May 2023

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                             București, 14 mai 2023

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS a convocat, în această după amiază, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Ședința extraordinară a C.M.S.U a avut loc ca urmare a producerii fenomenului de poluare observat pe râul Bistrița, în cursul serii de 13.05.2023, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină.

În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Reprezentanții S.G.A Suceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval. NU a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.  

Nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.

În urma hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț au fost informate toate folosințele de apă din aval și s-a recomandat a NU se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri.

Unda de poluare este în diminuare și propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS a dispus monitorizarea continuă a situației produsă pe râul Bistrița, până la încetarea fenomenului.

DIRECȚIA COMUNICARE