Aprobare Memorandum pentru acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui ajutor constând în lemn pentru încâlzire.

Data publicarii : 05 Oct 2022

COMUNICAT DE PRESĂ

 

                                                                         București,  5 octombrie 2022

 

 

Executivul a aprobat astăzi, în ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Memorandumul pentru acordarea unui ajutor Guvernului Republicii Moldova constând într-o cantitate de 200 mii metri steri (cv.130 mii metri cubi) lemn pentru încălzire de către Guvernul României.

Cooperarea strânsă dintre România și Republica Moldova este extrem de importantă. Așa cum știm cu toții, Republica Moldova se confruntă cu o criză umanitară și economică majoră generată de numărul considerabil de refugiați din Ucraina. Primirea refugiaților, care a confirmat acțiunea părții moldovene în direcție europeană, confruntarea cu consecințele indirecte ale războiului, cumulate cu criza preexistentă a gazelor naturale și inflația în creștere, generează o presiune considerabilă asupra finanțelor publice și a capacității administrative ale Republicii Moldova. Tocmai de aceea venim în sprijinul lor cu ajutor pentru încălzire constând în 130 mii metri cubi de lemn, atât de necesar pentru perioada friguroasă care va veni”, a declarat ministrul Barna TÁNCZOS .

Fondul forestier al Moldovei, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), se află într-un proces de micșorare continuă. Complementar, conform Agenţiei „Moldsilva”, mai puţin de 13% din suprafaţa totală a Moldovei este acoperită cu păduri, valoare care este una dintre cele mai mici din UE, iar în prezent lipsa de resurse financiare afectează negativ realizarea lucrărilor de regenerare necesare în acest context.

În acest context, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi furnizată către Agenția Moldsilva o cantitate de 200 mii metrii steri (cv.130 mii metri cubi)  lemn pentru încălzire. De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este împuternicită pentru încheierea formalităților legale vizând acordarea cantității susmenționate. Costurile transportului se vor asigura din bugetul Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.

Punctele de destinație și de descărcare se vor stabili de către Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și se vor comunica în timp util de către Agenția Moldsilva.

Recepția lemnului se va face la punctele de descărcare, de către reprezentanții Agenției Moldsilva, iar situația recepțiilor se va comunica Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.

Determinarea elementelor dimensionale și calculul volumului pentru lemnul livrat se vor face cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.497/2020 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a celor privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului şi a unor măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările și completările ulterioare.

Documentele de însoțire vor fi cele prevăzute de Hotărârea Guvernului nr.497/2020, cu modificările și completările ulterioare.