Dragi iubitori ai Pădurii,

De mici am învățat cu toții că Pădurea este plămânul planetei noastre. Fără ea nu am putea supraviețui nici noi și nici miile de specii care se regăsesc în fiecare colț al ei. Tocmai acesta este motivul pentru care trebuie să conștientizăm că o gestionare responsabilă, cu accent pe dezvoltare durabilă a pădurilor reprezintă calea spre asigurarea unui viitor sănătos generațiilor viitoare.

În fiecare an, Ziua Internaţională a Pădurilor este celebrată, la nivel mondial, pe 21 martie. Anul acesta, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) tema centrală a evenimentului este “Pădurile şi orașe durabile”- “Forests and sustainable cities”.

Vă asigur că urmăresc cu mare atenție ca politicile publice elaborate de ministerul pe care îl conduc, conform Programului de guvernare, să ducă la un rezultat astfel încât, tinerii, români sau de pretutindeni, atunci când intră într-o pădure să fie uimiți, în sensul bun al cuvântului. Așa cum am mai spus, România va oferi Europei, prin pădurile sale, cât mai mult aer curat.

Pentru acest an, în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva sunt prevăzute regenerări pe 12.881 de hectare, din care 8.433 de hectare regenerări naturale și 4.448 de hectare regenerări artificiale.

De asemenea, sunt prevăzute completări curente în plantații pe 1.652 de hectare și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 250 de hectare.

În campania de împădurire din această primăvară vor fi plantați 24,8 milioane de puieți forestieri iar în cele două campanii de împăduriri în pădurile de stat administrate, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va investi în regenerarea pădurilor 167,4 milioane de lei.

Un fenomen îngrijorător și care, vă asigur că primește toată atenția noastră, este cel al tăierilor ilegale. Acestea se mențin în ultimii doi ani la un nivel scăzut, constant. Volumul tăierilor ilegale în pădurile de stat, administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva [3,14 milioane de hectare, adică 48% din totalul pădurilor țării], s-a menținut anul trecut la același nivel scăzut, fiind înregistrați 47.713 metri cubi de lemn tăiați ilegal, un volum comparabil cu anul 2016, când s-au constatat 47.788 de metri cubi proveniți din tăieri ilegale. În anul 2015, volumul tăierilor ilegale a fost de 57.080 de metri cubi.

Angajații Romsilva au efectuat în 2017, în total, 91.742 de controale la circulația materialului lemnos, din care 21.287 de controale împreună cu Poliția Română, fiind constatate 1.546 de infracțiuni silvice și 12.197 de contravenții silvice, valoarea cumulată a amenzilor ridicându-se la 26.052.675 de lei. De asemenea, au fost confiscați 21.685 de metri cubi și 5.903 de pomi de Crăciun.

Tăierile ilegale se vor diminua și în urma preluării în pază a suprafețelor mici de pădure care până acum nu beneficiau de niciun serviciu de pază. Ocoalele silvice din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au preluat în pază o suprafață totală de 23.619 ha de terenuri forestiere.

În ceea ce privește Pădurile Virgine, până în prezent, în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine au fost introduse 20.373,92 de hectare păduri, ce se încadrează în categoriile funcționale păduri virgine și cvasivirgine, din acestea 17.172,76 hectare, adică 84,2%, fiind păduri aflate în proprietatea statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Introducerea acestori păduri în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine le oferă acestora un statut de protecție, fiind exclusă intervenția umană.

Procesul de identificare și includere a suprafețelor în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine este continuu, în fiecare an fiind analizate sute de mii de hectare de fond forestier aflat în proprietatea publică a statului.

În 2017, Romsilva și Ministerul Apelor și Pădurilor, în colaborare cu organizațiile WWF România și Greenpeace România, au introdus mii de hectare de păduri virgine și seculare de fag în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, un semn de profund respect pe care țara noastră îl are față de pădure.