RAPORT HIDRO-METEO 28.05.2017, ora 08.00 29.05.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 29.05.2017, ora 7.00

 

RÂURI

Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului, Siretului, Bârladului, cursurile inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Jijiei, Bahluiului, cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul superior al Timișului, unde au fost relativ staționare.

Creșteri izolate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din Banat, din bazinul hidrografic Desnățui, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului și din zona de munte datorită precipitațiilor slabe căzute în interval.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului, Siretului, Bârladului și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde vor fi în creștere prin propagare.

Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debitele pe unele râuri mici din zonele de munte datorită precipitațiilor slabe prevăzute.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28 – 29.05.2017 a fost în scădere, având  valoarea  de 5100 m3/s, situându-se  sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).         În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și relativ staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în staţionar (5100 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia –  Brăila şi relativ staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea.

 

 1. Situaţia meteorologică în intervalul 28.05.2017, ora 8.00 – 29.05.2017, ora 6.00

ÎN ŢARĂ

Vremea s-a ameliorat semnificativ, față de cea din intervalul precedent, atât ca aspect, cât și din punct de vedere termic. Astfel, în cursul zilei, au mai fost înnorări în regiunile sudice și de răsărit; ploi cu caracter de aversă, dar slabe cantitativ, local în Dobrogea, pe arii restrânse în vestul și sud-estul Munteniei, unde trecător s-au semnalat și descărcări electrice, în sudul Banatului, vestul Carpaților Meridionali și cu totul izolat în Oltenia. În restul teritoriului, cerul a fost variabil, însă noaptea s-a degajat în cea mai mare parte a țării. Vântul a suflat slab până la moderat cu unele intensificări în sud-estul țării și la munte. Temperaturile maxime, mai ridicate decât în intervalul anterior, s-au încadrat între 19 grade la Joseni și Întorsura Buzăului și 27 de grade la Chișineu Criș, Gurahonț, Sânnicolau Mare și Galați. La ora 06, valorile termice erau cuprinse între 3 grade la Toplița și Joseni și 17 grade la Sulina. Cu totul izolat în sudul țării, la începutul intervalului și în a doua parte a nopții a fost ceață.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea s-a încălzit față de ziua precedentă și a devenit în general frumoasă. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporare după-amiază, iar noaptea s-a degajat. Vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 23 de grade la stația meteo Băneasa și 24 de grade la Filaret și Afumați, iar la ora 06 se înregistrau 10 grade în Băneasa și 12 grade la Afumați și Filaret.

 

 1. Prognoza meteorologică în intervalul 29.05.2017, ora 8.00 – 30.05.2017, ora 8.00

ÎN ŢARĂ

Vremea va fi predominant frumoasă și va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei și noaptea. Unele înnorări, dar numai izolat averse și descărcări electrice vor fi posibile, după-amiază, în zona de munte. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 28 de grade, iar cele minime între 7 și 17 grade, mai scăzute în depresiuni. În zonele joase, dimineața și noaptea, vor fi condiții de ceață.
LA BUCUREŞTI

Vremea va fi frumoasă și va continua să se încălzească. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade, iar cea minimă de 10…12 grade.

 

 1. CALITATEA APELOR

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral informeaza telefonic ca in data de 28.05.2017 la ora 17.00 s-a semnalat prezenta unui delfin esuat pe pe plaja din statiunea Vama Veche zona cunoscuta “La Stuf”. A fost informat, conform protocolului de colaborare, I.N.C.D.M. “Grigore Antipa”.

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral informeaza telefonic ca in data de 28.05.2017 la ora 16.30 s-a semnalat prezenta unui delfin esuat pe plaja Eforie Nord aproape de dig – zona hotel Delfinul. A fost informat, conform protocolului de colaborare, I.N.C.D.M. “Grigore Antipa”.

 

Administratia Bazinala de Apa Siret- Bacau revine cu informatii suplimentare referitor la poluarea accidentala cu substante minerale produsa in data de 27.05.2017 pe paraul Brateasa, afluent de stanga rau Suha, pe raza Com. Ostra, aval iaz decantare Tarnicioara, judetul Suceava, mentionand urmatoarele:

Cauza poluarii accidentale a reprezentat-o antrenarea de steril din corpul iazului Tarnicioara in galeria de evacuare.

 

S-au recoltat probe de apa s-au efectuat analize de laborator din 6 sectiuni:

 1. pr. Brateasa amonte evacuare iaz Tarnicioara;
 2. galeria de evacuare iaz Tarnicioara;
 3. pr. Brateasa aval 1 km de evacuare galerie iaz Tarnicioara;
 4. r. Suha aval 1 km de confluenta cu pr. Brateasa;
 5. r. Moldova amonte de confluenta cu r. Suha;
 6. r. Moldova aval de confluenta cu r. Suha.

 

Au rezultat urmatoarele valori:

 

tabel

 

Din interpretarea analizelor de laborator rezulta ca nu a fost afectata clasa de calitate a raului Moldova in urma incidentului. Fenomenul (evacuarea de ape incarcate mineral) este in descrestere si este monitorizat pana la intrarea in parametri normali.

Au fost informate: Institutia Prefectului Judetului Suceava, ISU “Bucovina” Suceava, APM Suceava, Garda de Mediu -CJ Suceava, ACET – Agentia Falticeni, CLSU Ostra, CLSU Stulpicani, CLSU Frasin, CLSU Gura Humorului;

SC Conversmin SA – punct de lucru Vatra Dornei monitorizeaza plaja si evacuarile iazului de decantare Tarnicioara;

Nu s-a inregistrat mortalitate piscicola.

 

 • CALITATEA MEDIULUI
 1. În domeniul aerului

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

   

 1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

 1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menționăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare și nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

 1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

 

                    Direcţia de Comunicare