RAPORT HIDRO-METEO 18.05.2017, ora 08.00 18.05.2017, ora 08.00

  1. SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
  2. Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 19.05.2017, ora 07.00

RÂURI

Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul inferior al Mureşului şi cursul mijlociu şi inferior al Prutului unde au fost în creştere prin propagare şi relativ staţionare pe râurile din Dobrogea.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–100% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Moraviţa, Prahova, pe cursul superior şi mijlociu al Siretului, pe cursul superior al Prutului, cursul inferior al Bârladului şi pe râurile din Dobrogea.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursul inferior al Mureşului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului.

Pe râurile din Dobrogea debitele vor fi staţionare, iar pe celelalte râuri, în scădere.

Sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de munte din nordul Munteniei şi al Olteniei, ca urmare a precipitaţiilor slabe cantitativ, prognozate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18 – 19.05.2017 a fost în scădere, având valoarea de 6200 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6100 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.

 

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 18.05.2017, ora 09.00 – 19.05.2017, ora 06.00

ÎN ŢARĂ

Vremea a fost în general frumoasă, iar din punct de vedere termic, apropiată de normal. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporare în zonele montane şi submontane, în centrul ţării, iar în a doua parte a nopţii şi în sud. Au fost ploi slabe de scurtă durată, izolat în Transilvania, nordul Munteniei, precum şi la munte. Pe platoul Bucegi, în cursul nopţii, trecător s-au semnalat precipitații mixte. Vântul a suflat slab până la moderat. Temperaturile maxime s-au încadrat între 18 grade la Sulina şi 27 de grade la Oradea. La ora 06, valorile termice erau cuprinse între 6 grade la Vaslui, Griviţa, Feteşti şi Botoşani şi 17 grade la Şiria (judeţul Arad).

 

LA BUCUREŞTI

Vremea a fost predominant frumoasă, iar valorile termice au fost apropiate de mediile multianuale. Cerul a fost variabil, chiar mai mult senin în cursul zilei, dar cu unele înnorări spre sfârşitul nopţii. Vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 22 de grade la Afumaţi şi Băneasa şi 24 de grade la Filaret. La ora 06, se înregistrau 10 grade la Băneasa, 11 grade la Afumaţi şi 12 grade la Filaret.

 

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 19.05.2017, ora 09.00 – 20.05.2017, ora 09.00

ÎN ŢARĂ

Vremea va fi în general frumoasă şi se va încălzi uşor în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza şi seara, când vor fi ploi de scurtă durată şi posibil descărcări electrice, pe arii restrânse în zonele de munte şi în nordul Munteniei şi al Olteniei şi cu totul izolat, posibil şi în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 grade pe litoral şi 27 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime, în general între 5 şi 13 grade.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare îndeosebi în primele ore ale zilei, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar minima va fi de 8…10 grade.

 

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

A.B.A. Mureş informează că au fost semnalate depăşiri la indicatorii de calitate, pentru  data 17.05.2017, în influentul Staţiei de Epurare Târgu Mureş. Începând de ieri, S.C. Compania Aquaserv S.A. Târgu Mureş a efectuat manevre de redresare a procesului tehnologic. Personalul de specialitate din cadrul A.B.A. Mureş şi S.G.A. Mureş, s-a deplasat pe teren pentru investigaţii şi prelevări suplimentare de probe de apă.

S.G.A. Hunedoara revine cu informaţii despre poluarea apei râului Streiul Mic (canal Batiz, afluent de stânga al râului Mureş), cu apă uzată insuficient epurată evacuată din Staţia de epurare Bacia, din data de 16.05.2017, ora 19.00, în zona depoului C.F.R. Simeria.

Rezultatele analizelor pe probele de apă prelevate, în data de 16.05.2017, prezintă următoarele valori:

tabel

 

S.C. APA PROD Deva S.A., Centrul Operaţional Simeria, va fi sancţionată contravenţional, pentru funcţionare necorespunzătoare şi poluarea cursului de apă.

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

 

  • CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate pentru data de 17.05.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă şi informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Garda Forestieră Suceava informează despre producerea unor doborâturi de vânt, în perioada 13.05.2017-15.05.2017, care au afectat o suprafaţă de 3,0 ha, fiind estimat un volum de masă lemnoasă doborâtă de cca. 1,2 mii mc, în fond forestier proprietate a statului, în cadrul O.S. Râşca (culmile estice ale munţilor Stânişoara). S-au luat următoarele măsuri: degajarea drumurilor de acces şi organizarea punerii în valoare.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 17.05.2017-18.05.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

 

         Direcţia de Comunicare