RAPORT HIDRO-METEO 15.06.2017, ora 08.00 16.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia și prognoza hidrologică pe râurile interioare și Dunăre, din 16.06.2017, ora 06.00

 

RÂURI: Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Vedea, Bistriţa, Buzău, Bârlad, bazinele mijlocii şi inferioare ale Jiului şi Oltului şi cele din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.

Pe cursul inferior al Prutului debitele au fost în creştere prin propagare.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 20-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Siret, pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu (Cârţişoara, Porumbacu)  și pe unele râuri din Dobrogea.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Bistriţa, Buzău, Bârlad, bazinele mijlocii şi inferioare ale Jiului şi Oltului şi cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.

Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNARE: Debitul la intrarea în ţară în intervalul 15.06 – 16.06.2017 a fost staţionar, având valoarea de 3900 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere pe tot sectorul, cu excepția SH Galați unde au fost staționare.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3900 m3/s).

Aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galaţi şi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 15.06.2017, ora 08.00 – 16.06.2017, ora 06.00

În ţara, vremea a fost predominant frumoasă. Cerul a fost variabil, cu unele înnorări în regiunile estice și sud-estice unde doar izolat au fost averse slabe. Vântul a suflat slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane și în Moldova. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 19 grade la Joseni și 30 de grade la Drobeta Turnu Severin și Calafat. La ora 06.00 temperatura aerului avea valori cuprinse între 4 grade la Miercurea Ciuc și 19 grade la Gura Portiței.

La Bucureşti, vremea a fost frumoasă. Cerul a fost variabil, iar vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 25 de grade la Afumați, 26 de grade la stația meteo Băneasa și 27 de grade la Filaret, iar la ora 06 se înregistrau 12 grade în Băneasa, 13 grade la Afumați și 15 grade la Filaret.

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 16.06.2017, ora 08.00 – 17.06.2017, ora 08.00

În ţară, pe parcursul zilei vremea va fi în general frumoasă; cerul va fi variabil cu unele înnorări și pe arii restrânse ploi de scurtă durată în zona Carpaților Meridionali și în cea deluroasă a Munteniei și a Olteniei. Începând de seara, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și vor fi intervale în care înnorările se vor accentua, vor fi averse și descărcări electrice mai frecvente în vestul și în nordul țării și cu caracter local în centru, dar și în regiunile sudice, în special la deal. Izolat va cădea grindină, iar cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15…20 l/mpVântul va sufla slab și moderat cu intensificări locale, cu precădere asociat ploilor, putând lua izolat aspect de vijelie. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 32 de grade, iar cele minime între 11 și 18 grade.

La Bucureşti, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu  unele înnorări în a doua parte a nopții când vor fi posibile averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade.

 

II.       CALITATEA APELOR

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.      CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon) și ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).

 

GNM, Comisariatul Judeţean Braşov informează telefonic de producerea unui incendiu la depozitul ecologic de deşeuri FINECO, judeţul Braşov, afectând o suprafaţă. de aprox. 100 mp.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite.Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

DIRECTIA DE COMUNICARE