RAPORT HIDRO-METEO 12.06.2017, ora 08.00 13.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 13.06.2017, ora 07.00

 

RÂURI

Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului și Bârzavei și cursul mijlociu al Prutului, unde au fost în creştere prin propagare şi râurile din bazinele hidrografice Vedea, Argeș și cele din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare şi mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Bârzava, Siret, Suceava, Moldova, Trotuș, cursul superior al Prutului, cursul mijlociu şi inferior al Oltului și pe unii afluenţi ai săi (Turcu, Pârâul Nou, Cârţişoara, Porumbacu, Hârtibaciu), pe Teleajen și pe unele râuri din Dobrogea.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului şi Prutului, unde vor fi în creştere prin propagare și râurile din bazinul hidrografic Vedea și cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare.

Sunt posibile creşteri uşoare de niveluri şi debite pe unele râuri mici din estul țării și zonele de deal şi munte datorită precipitațiilor slabe prevăzute sub formă de aversă.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.06 – 13.06.2017 a fost  relativ staționar, având valoarea de 4000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Giurgiu – Hârșova, în creştere pe sectorul Bechet – Zimnicea și la Tulcea și relativ staționare pe sectorul Vadu Oii – Isaccea.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar (4000 m3/s).

Aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și Călăraşi – Cernavodă și Vadu Oii – Brăila şi staţionare pe sectoarele Tr. Măgurele – Olteniţa, Galați – Tulcea și la Hârșova.

 

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 12.06.2017, ora 09.00 – 13.06.2017, ora 06.00

ÎN ŢARĂ

Vremea a fost în general frumoasă și caldă. Cerul a fost variabil, cu înnorări trecătoare în zonele de munte și în nordul și centrul țării, dar numai izolat, în Maramureș, nordul Transilvaniei și în nordul Carpaților Orientali, a plouat slab. Vântul a suflat slab și moderat, cu unele intensificări în cursul nopții, în zona montană înaltă. Temperaturile maxime s-au încadrat între 23 de grade la Joseni și 31 de grade la Calafat și Drobeta Turnu-Severin, iar la ora 06.00 se înregistrau valori termice cuprinse între 11 grade la Miercurea Ciuc și Voineasa și 21 de grade la Sulina, Cotnari și Tulcea.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea a fost frumoasă și caldă. Cerul a fost variabil, iar vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 28 de grade la Afumați și de 29 de grade la Filaret și Băneasa, iar la ora 06.00 se înregistrau 18 grade la Băneasa și 19 grade la Afumați și Filaret.

 

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 13.06.2017, ora 09.00 – 14.06.2017, ora 09.00

ÎN ŢARĂ

Vremea va fi în general frumoasă și va continua să se încălzească, devenind călduroasă în sudul țării. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în regiunile estice și zona montană unde, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări izolate, în special la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 24…25 de grade în nordul și, izolat, în centrul teritoriului și 33…34 de grade în Oltenia și Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 10 și 20 de grade.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea va deveni călduroasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimă va fi de 15…17 grade.

 

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.3. Pe Marea Neagră

A.B.A. Dobrogea-Litoral informează că în data de 12.06.2017 a fost semnalată prezenţa unui delfin eşuat pe plaja din staţiunea Eforie Nord, în zona Vraja Mării.

Au fost informaţi, conform protocolului de colaborare, ONG Mare Nostrum şi I.N.C.D.M. „Grigore Antipa”.

 

 

  • CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate pentru perioada 09.06.2017-11.06.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 11.06.2017-12.06.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE