Joi, 9 octombrie, Primul Ministru al României, domnul Victor Ponta și ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, doamna Doina Pană, au susținut, la Palatul Victoria, conferința de presă cu ocazia lansării Radarului Pădurilor.“Radarul pădurilor reprezintă o promisiune onorată!
O promisiune onorată față de dumneavoastră, d-le Prim-ministru, întrucât din prima zi de mandat mi-ați cerut să găsesc soluții pentru a stopa defrișările ilegale din pădurile României.

O promisiune onorată față de toți cei de bună credință implicați în exploatarea durabilă a fondului forestier național și, când spun asta, mă refer la proprietarii de păduri, administratorii de păduri, firmele de exploatare, ai căror reprezentanți se află acum prezenți în sală.

Nu pot să nu remarc, să nu mă înclin cu respect și să nu fac public devotamentul dus până la sacrificiu din partea personalului silvic care slujește cu adevărat pădurea: 4 morți și peste 500 de spitalizați în urma încercării de a ține piept hoției din pădurile României.

Și, nu în ultimul rând, o promisiune onorată față de toți cetățenii acestei țări care cu disperare mi-au cerut, indiferent unde m-am aflat în țară, să fac ceva să ramână pădure și pentru copiii lor. Pentru ei, este mai mult decât o promisiune onorată. Este și oferta de-a ne fi parteneri și de a suna la serviciul 112 pentru a semnaliza orice transport auto de lemn care li se pare că ar fi ilegal, indicând doar numărul autovehiculului.

Nu pot să nu remarc eforturile depuse și să nu mulțumesc instituțiilor cu care am lucrat umăr la umăr, pentru că doar împreună puteam reuși: Ministerul de Interne, Imprimeria Română și, nu în ultimul rând, Serviciul de Telecomunicații Speciale care asigură securitatea sistemului și preia apelurile 112.

Putem spune că e momentul zero pentru eliminarea furtului din pădurile României.

Sunt mândră să fac parte din primul guvern care nu doar constată ci și găsește soluții concrete în acest sens!”, a declarat Doina Pană, ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură.Tot joi după-amiază, la Palatul Parlamentului, a fost dezbătut Codul Silvic. La dezbatere au participat premierul României, Victor Ponta, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, reprezentanţi ai grupurilor parlamentare, ai Romsilva, ai asociaţiilor profesionale din domeniul forestier, ai organizaţiilor ecologiste şi ai societăţii civile.