Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a participat, luni, la reuniunea Consiliului de Mediu care a avut loc la Luxemburg.

Pe agenda reuniunii a figurat o dezbatere politică asupra propunerii de modificare a Directivei privind calitatea apei destinate consumului uman.

Ministrul român a apreciat importanța acestei propuneri, în contextul asigurării sănătății publice, menționând că România acordă o atenție deosebită realizării, extinderii și modernizării sistemelor de alimentare cu apă pentru asigurarea accesului la o apă potabilă sigură în conformitate cu standardele europene și la un preț accesibil.

Accesul cetățenilor la o apă potabilă de calitate și la un preț accesibil, prin sisteme centralizate de alimentare cu apă, reprezintă o prioritate pentru România. Astfel, investiții substanțiale pentru extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă au fost realizate cu surse financiare importante atât din fonduri europene cât și din bugetul național și bugetele locale”, a spus Ioan Deneș.

În ceea ce privește materialele și produsele care intră în contact cu apa potabilă, ministrul român a subliniat susținerea României pentru o soluție care să asigure o mai bună armonizare a standardelor  din domeniu și un nivel ridicat de protecție a sănătății și, în același timp, să nu conducă la o povară administrativă mare.

Reglementările actuale privind materialele și produsele în contact cu apa potabilă trebuie modificate pentru a contribui la buna funcționare a pieței interne. România susține identificarea unei soluții de compromis care să asigure o mai bună armonizare a standardelor în acest domeniu, să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății și să nu conducă la o povară administrativă mare pentru statele membre”, a mai subliniat ministrul Apelor și Pădurilor.

Reamintim faptul că managementul apelor va reprezenta una din prioritățile României în perioada în care țara noastră va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2019.