Miercuri, moțiunea simplă depusă de 67 de parlamentari ai PNL în Camera Deputaților a fost respinsă cu 162 de voturi și două abțineri. La votul final, doar 32 de deputați, din cei 67 care au semnat documentul, au votat împotriva moțiunii.

 

Prezentăm mai jos discursul susținut de ministrul Ioan Deneș, marți, în Camera Deputaților, ca răspuns la cele susținute în moțiunea simplă.

 


 

Domnule președinte  de ședință a Camerei Deputaților,

Stimați colegi deputați,

Onorată asistență,

 

Încep prin a-mi exprima regretul că nu sunt în aceste zile alături de colegii mei care se află într-o inspecție a lucrărilor hidrotehnice pe care Ministerul Apelor și Pădurilor le derulează în regiunea Moldovei, în urma alocării de către Guvern a unor importante fonduri în regim de urgență, ci trebuie să stau în București pentru a răspunde unui demers politicianist, nefondat, al colegilor liberali. Din păcate, de o bună bucată de timp, programul politic al PNL nu mai conține nimic constructiv, ci doar o suită de acuze, de critici, de blocări și de jigniri care aduc dezbinare atât în rândul clasei politice, cât și în rândul cetățenilor, iar acest fapt este cu atât mai dureros și mă mâhnește cu atât mai mult, cu cât se petrece în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri.

 

Parlamentul mi-a acordat un vot de încredere și de 9 luni am onoarea să fac parte din Cabinetul Dăncilă, dar mulți dintre dumneavoastră mă cunoașteți dinainte, datorită activității mele de senator al României, activitate pe care o desfășor de 6 ani. Știți că sunt un om provenit din popor și de aceea cel mai bine mă simt în rândul oamenilor simpli, la firul ierbii și nu în birou. De aceea, de la preluarea mandatului de ministru am făcut vizite de lucru în 25 de județe. În unele dintre acestea, situațiile grave create de inundații m-au determinat să mă deplasez de două sau de trei ori, uneori în miezul nopții, așa cum s-a întâmplat la Băcel, la Căpeni – Bara-Olt, ca să amintesc doar aceste localități. În acele clipe teribile pentru mulți concetățeni de-ai noștri, dar și în timpul vizitelor de lucru la obiectivele aflate în execuție, la întâlnirile cu autoritățile locale și locuitorii afectați de viiturile formate de precipitații istorice, fără precedent, din păcate nu prea am văzut să fi fost prezent vreun parlamentar PNL.

 

Stimați colegi liberali, e responsabilitatea noastră să rezonăm la problemele cu care se confruntă românii care ne-au votat și  avem obligația să fim între ei atunci când trec prin clipe dificile, în cizme, în ploaie și noroi dacă e cazul, nu să ne facem că suntem îngrijorați de soarta românilor stând la căldurică, îmbrăcați la patru ace și încălțați cu pantofi de lac. Dragi liberali, noroiul cu care încercați să aruncați azi în activitatea ministerului pe care-l conduc era mai bine să-l fi avut pe cizme, ca și mine, atunci când cei care v-au votat se luptau să-și salveze agoniseala de-o viață, ajutați de pompieri, de jandarmi și de muncitorii administrațiilor bazinale de apă și ai Administrației Naționale ”Apele Române”, ba chiar și de preoții satelor. În lipsa faptelor dumneavoastră, orice spuneți este apă de ploaie, ca să folosesc o sintagmă adecvată temei.  

 

Citește aici discursul integral.