Către: Comunitatea www.de-clic.ro

Ref.: Alertă: Consultare publică privind depășirea volumului de lemn care poate fi tăiat”  

 

Constat că seria atacurilor nejustificate, nedocumentate, care conțin neadevăruri flagrate sau informații rupte din context, menite să denatureze grav adevărul, la adresa Ministerului Apelor și Pădurilor, continuă pe portalul electronic www.de-clic.ro.

De această dată abordați într-un mod tendențios, fără acoperire în realitate, fără o minimă documentare din textul documentului, fără să fiți interesați de un punct de vedere oficial din partea MAP, fără să faceți uz de citate exacte din textul documentului supus dezbaterii publice din care să reiasă bunele sau relele intenții ale MAP (elemente care v-ar fi favorizat pe dumneavoastră dacă ați fi avut dreptate), un proiect de Ordin pus în dezbatere publică, care nu vine să facă altceva decât să modifice și să completeze Metodologia de aprobare a depăşirii posibilităţii anuale cu volumul masei lemnoase din arborete afectate de factori biotici şi/sau abiotici, document aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 884/2016.

În mod tendențios, fără nici o justificare care să rezulte din textul proiectului supus dezbaterii publice, induceți oamenilor ideea de rea-intenție a MAP, aruncați anatema asupra unui demers absolut onorabil și de bună credință care ar avea ca rezultat reducerea birocrației și facilitarea populației la obținerea unor drepturi ce le revin conform legislației în vigoare.

Pe scurt, așa cum este scris negru pe alb în motivarea proiectului, propunerea de act normativ va conduce la abordarea în mod unitar de către toate ocoalele silvice a lucrărilor de punere în valoare, a aprobării actelor de punere în valoare și a autorizării spre exploatare a masei lemnoase care aparține proprietarilor de pădure cu suprafața mai mică de 10 ha. Modificările propuse contribuie semnificativ la facilitarea aprovizionării populației cu lemn de foc, prin stabilirea obligațiilor ce revin atât administratorilor pădurii, cât și proprietarilor de pădure. De asemenea, se urmărește simplificarea procedurilor administrative în vederea obținerii de către proprietari a masei lemnoase, conform prevederilor legale. Dar dumneavoastră pretindeți cu totul altceva decât ceea ce Ministerul Apelor și Pădurilor intenționează să facă! Ceea ce nu este nici moral, nici legal, nici făcut spre binele public!

Vreau să-i asigur pe toți oamenii de bună credință că nu voi permite niciodată, cât voi fi ministru al Apelor și Pădurilor, ca cineva să-și bată joc de resursele naturale ale țării noastre. Tot ceea ce fac și voi face în această demnitate publică este și va fi pentru binele Pădurilor, românilor și a României!

 

Dacă sunteți animați de bune intenții, iar scopul dumneavoastră este unul menit să servească binelui public și nu unul determinat de interese meschine, vă propun să faceți, împreună cu specialiști în silvicultură și din domeniul juridic, o analiză serioasă a documentulului pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor, ca oamenii să vadă singuri cine ce intenții are și cine vrea să inducă în eroare opinia publică! Sunt convinsă că oricine are mintea deschisă și nu este orbit de dezinformările vehiculate insistent în spațiul public despre activitatea Ministerului Apelor și Pădurilor și a mea, în calitate de demnitar al statului român, va face diferența între ceea ce dumneavoastră susțineți și realitate!

Pentru conformitate, vă atașez link-urile în care se regăsesc motivarea proiectului și conținutul integral al acestuia:

http://apepaduri.gov.ro/wp-content/uploads/2017/07/Referat-de-aprobare-OM-modif-OM-884_2016.docx

http://apepaduri.gov.ro/wp-content/uploads/2017/07/Proiect-OM-modificare-OM-884_2016.docx

 

Adriana Doina Pană,

Ministrul Apelor și Pădurilor