Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș a co-prezidat marți la Bruxelles, alaturi de viceprim-ministrul și ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, primul Consiliu al ministrilor Mediului din UE, organizat sub egida Președinției României la Consiliul UE.

 

Vă prezentăm în continuare declarația de presă făcută de ministrul Ioan Deneș, la finalul Consiliului de Mediu de la Bruxelles:

 

Bună seara,

 

Împreună cu omologii mei, am avut discuții intense și fructuoase despre Directiva privind Apa Potabilă, în urma cărora am agreat abordarea generală pe acest dosar. E un rezultat notabil pentru Președinția României la Consiliul UE și mă bucur că, prin acest acord, arătăm cetățenilor europeni importanța pe care o dăm îmbunătățirii accesului la apă și asigurării unei ape potabile sigure și curate.

 

Am reușit să ajungem la o soluție de compromis echilibrată între nivelul obligațiilor legate de îmbunătățirea sau menținerea accesului la apă și nivelul de flexibilitate pentru luarea măsurilor necesare, în funcție de necesitățile geografice, sociale și culturale ale Statelor Membre.

 

Referitor la materialele în contact cu apa potabilă, pentru a asigura protecția sănătății umane, am inclus cerințe minime de igienă în Directivă.

 

Un alt aspect important al propunerii este abordarea bazată pe risc care acoperă întregul lanț de furnizare a apei de la sursa de apă la robinetul consumatorului. Prin această abordare, ne vom concentra timpul și resursele pe acele riscuri care sunt cu adevărat importante și pe măsurile eficiente din punct de vedere al costurilor.

 

Această abordare generală va constitui baza demarării negocierilor cu Parlamentul European sub Președințiile următoare ale Consiliului.

 

A fost o experiență deosebită și o adevărată plăcere să prezidez, împreună cu doamna Vicepremier Gavrilescu, această reuniune de Consiliu și să abordăm cu omologii noștri subiecte de actualitate pe agenda Europeană!

 

Vă mulțumim!”