Ref: Ministrul Adriana PETCU la reuniunea Consiliului Informal de Mediu (Malta)

 

Ministrul Apelor și Pădurilor Adriana PETCU participă, în perioada 25-26 aprilie, la Valletta, în Malta, la reuniunea Consiliului Informal de Mediu.
În cadrul reuniunii Consiliului Informal de Mediu se vor aborda aspecte referitoare la adaptarea la schimbările climatice din perspectiva corelării politicii privind schimbările climatice cu politicile de mediu, în contextul mediului marin și al oceanelor, aspecte privind deșeurile marine și noua strategie privind plasticul în contextul economiei circulare extinse precum și acțiunile comune privind adaptarea la schimbările climatice în contextul Acordului de la Paris.
„Cooperarea regională joacă un rol important și poate ajuta la identificarea și creșterea suportului și a schimbului de experiență necesare dezvoltării strategiilor și politicilor specifice în vederea construirii unei noi economii reziliente la efectele schimbărilor climatice. În această privință, România, Ucraina și Moldova au realizat o Strategie comună de adaptare la schimbările climatice pentru Delta Dunării. De asemenea, în ceea ce privește barierele identificate, acestea variază de la lipsa suficientă de conștientizare a riscurilor privind schimbările climatice, la lipsa de resurse și capacitatea de a realiza o evaluare a riscurilor. Atenția trebuie concentrată pe identificarea și crearea de investiții de mediu de tip win-win pentru toți factorii implicați. Ca rezultate, se vor evita costurile excesive în cazul evenimentelor extreme și vom promova inițiative inovatoare“, a subliniat, în alocuțiunea sa, ministrul Apelor și Pădurilor Adriana PETCU.
În ceea ce privește adaptarea, ministrul Adriana PETCU a menționat că „România trebuie să fie pregătită să abordeze impactul semnificativ al schimbărilor climatice pe care deja îl experimentează, în special inundațiile în zonele de coastă și în albiile râurilor, precum și creșterea frecvenței secetelor, tendință ce se va accentua în anii următori”. Referitor la aceste aspecte, țara noastră a identificat 13 sectoare prioritare ce vor fi abordate la nivel național, din care trei de înaltă prioritate: agricultura și dezvoltarea rurală, gospodărirea apei și infrastructura.
După încheierea lucrărilor Consiliului Informal de Mediu, ministrul Adriana PETCU va participa, tot în Malta, la întâlnirea ministerială a Uniunii Europene pentru Mediterana privind apa, eveniment ce are loc joi, 27 aprilie.
Reuniunile sunt organizate de Malta, în calitate de stat care deține Președinția actuală a Uniunii Europene.

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE

 

Ministrul Apelor si Padurilor Adriana Petcu si Ministrul Jose Herrera Foto de grup Consiliul Informal de Mediu din Malta