ziua nationala a padurii

 

Românii sărbătoresc astăzi, 25 martie 2017, pentru prima dată în istorie, Ziua Națională a Pădurilor.

Această Sărbătoare a fost instituită printr-un proiect de lege adoptat de Parlament în 28 februarie 2017 și promulgat de președintele României în data de 20 martie.


 

Adriana PetcuInstituirea unei zile speciale pentru celebrarea pădurii este o dovadă clară că România a înțeles importanța pe care pădurea o are în viețile noastre. Și nu vorbim aici doar de calitatea sa de resursă naturală regenerabilă, cea mai veche astfel de resursă utilizată de om, ci mai ales de importanța pădurii în echilibrul ecologic și rolul său în procesul de combatere și adaptare la schimbările climatice. Vreau să le mulțumesc inițiatorilor proiectului de lege și să învit toți cetățenii să reflecteze astăzi cîteva momente asupra importanței pădurii și responsabilității pe care o avem de a o gestiona responsabil și durabil”.

Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor


 

Potrivit actului normativ, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului, ocoalele silvice private, împreună cu autorităţile publice locale şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a Pădurilor.

Între timp, acțiunile de plantare continuă, în toată țara, în cadrul Lunii Plantării Arborilor (15 martie – 15 aprilie). Regia Națională a Pădurilor Romsilva regenerează în acest an peste 14.200 de hectare, numai în campania de primăvară, urmând să planteze peste 32 de milioane de puieți, în urma unei investiții de peste 42 de milioane de lei. Romsilva a regenerat peste 540.000 de hectare în fondul forestier de stat, în ultimii 26 de ani.